Professionele apparatuur

Flowmeter | Echo-apparaat | MAPLe | Dry-needling

Het Kruispunt werkt, net als andere bekkenfysiotherapeuten, met verschillende apparatuur ter ondersteuning van de behandelingen. Wat onze praktijk echter uniek maakt is het gebruik van de Flowmeter, het echo-apparaat én het gebruik van de MAPLe. Hier vindt u meer informatie over deze apparatuur en het gebruik daarvan.

Biofeedback (probe) / MAPLe specialist

Het Kruispunt werkt - naast de traditionele myofeedback apparatuur - met de nieuwste apparatuur, namelijk de MAPLe. Wij zijn zelfs één van de eerste zes praktijken die met de MAPLe metingen is begonnen. Hoe gaat dit in zijn werk? Door middel van een probe, die wordt ingebracht in de vagina of anus, kan de activiteit van de bekkenbodemspier worden gemeten. Myo-feedback/EMG-meting meet de activiteit van de zenuw van een spier. Wanneer u een spier wilt aanspannen, loopt er een signaal over de zenuw. Dit signaal zet het apparaat om in een visueel beeld. Met andere woorden: u ziet op het scherm of u aanspant of ontspant en of dit bijvoorbeeld snel genoeg gaat. U kunt zien of u controle heeft over het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspier. De probe lijkt op een tampon/een soort staafje. Hiermee wordt het signaal opgevangen en vertaald op het scherm. Deze informatie helpt de bekkenfysiotherapeut, maar ook uzelf, om duidelijkheid te krijgen over de werking van uw bekkenbodemspier. U voelt het niet alleen, maar u ziet tegelijkertijd ook wat er gebeurt op het moment dat u aanspant, ontspant of perst.

Kosten probe

In verband met de hygiene werken we bij Het Kruispunt met persoonsgebonden probes. Dat wil zeggen dat u voor uw eigen gebruik zelf een probe aanschaft in onze praktijk. De probes hebben we op de praktijk in voorraad. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de probe niet. De kosten zijn € 71,- . U kunt contant betalen of met de pin.

Dry-needling

Dry-needling is een nieuwe behandelmethode van de bekkenfysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt. Op deze manier raken de spieren snel en langdurig ontspannen. Klik hier voor meer informatie over Dry-needling.

Ballontraining

Via de anus wordt een klein “ballonnetje” op een soort rietje ingebracht. Dit ballonnetje kan vervolgens groter en weer kleiner worden. Deze rectale (via de anus) ballontraining zorgt ervoor dat aandranggevoel en drukverschil herkenbaar en beheersbaar wordt gemaakt. Deze training kan worden gebruikt bij ontlastingsincontinentie en heel veel of juist heel weinig aandranggevoel. Bij sommige indicaties kan vaginale ballontraining zinvol zijn, bijvoorbeeld om te wennen aan vulling of rekgevoel, wat voorkomt bij pijn bij gemeenschap of pijn bij het litteken na een bevalling.

Flowmeter/Flowmetrie

De flowmeter is een apparaat dat de snelheid en kracht van de urinestraal meet en het plasvolume. Deze gegevens worden tijdens het plassen doorgegeven aan de computer. Met deze gegevens maakt de computer een uitdraai waarop een curve te zien is. Het apparaat dat deze gegevens meet, staat onder een speciale wc-stoel. Op het moment dat u naar de praktijk komt voor een flowmeting, komt u met een volle blaas. U plast op de wc-stoel en de plas wordt opgevangen in een trechter. Dat is niet heel anders dan wanneer u op het toilet plast. Na de meting bespreekt de bekkenfysiotherapeut de uitdraai met u.

Echo-apparaat

Met het echo-apparaat kan op een nauwkeurige manier worden gekeken hoeveel urine er in de blaas zit. Dit kan zowel voor als na het toiletbezoek. Dit apparaat wordt bijvoorbeeld gebruikt om na een flowmeting te bepalen of en hoeveel urine er in de blaas is achtergebleven. Door middel hiervan ontstaat er een duidelijk beeld van de werking van de blaas. Ook kunnen we door middel van een echo de activiteit van de bekkenbodemspieren en van (diepe) buikspieren laten zien.